Wat wil ik? Waar liggen mijn interesses? Waar ben ik goed in? Hoe kan ik mijn effectiviteit vergroten? Vragen die bijna iedereen zichzelf wel eens of regelmatig stelt. Vaak komt het neer op de zoektocht naar je focus. Maar focussen betekent ook dat je andere zaken, die buiten die focus liggen, zult moeten loslaten. En dat is vaak lastig!

Vorige week keek ik naar de finale van een dart wedstrijd, waar de Nederlander Michael van Gerwen tegenover de Engelsman Phil Taylor speelde. Van Gerwen won! Heren die erg goed zijn in het darten. Zij kennen een duidelijke focus: een dartbord waarin de 3 pijlen zo gericht mogelijk geworpen dienen te worden. Het symbool van doelgerichtheid: een dart in de roos van het bord. Elke dag oefenen zij met het werpen van pijltjes in het dartbord. Hun interesse zit in de competitie, de precisie van het werpen, het staan op een podium, specialist zijn in hun sport. En de beste willen zijn! Elke worp vraagt een enorme concentratie, een focus. Wanneer de concentratie afwijkt, wijkt de richting van de pijl ook af. Als je mist, haal je de bedoelde punten niet, en dat is niet effectief.

Erachter komen wat je wilt en waar je talent ligt, vraagt ook om het vinden van focus. Als je je focus vindt, je richt je daarop. En als je je ergens echt op richt, dan wordt je beter in wat je doet. Je gebruikt je tijd en energie effectief. “Focus op je talent in plaats van op je beperkingen’, is wat je vaker leest. Het verhaal van Richard Krajiceck geeft een goed voorbeeld. Begin jaren ’90 brak hij echt door als tennisser. Zijn backhand was zijn minder sterke kant, zijn forehand een sterke kant. De toenmalige trainer focuste tijdens de trainingen vooral op het verbeteren van zijn backhand. Dat lukt, maar hij zakte weg op de ranglijsten. De focus was niet de juiste. Zijn trainer richtte de aandacht vervolgens op zijn forehand, zijn kwaliteit, om deze nog sterker te maken. Vanaf dat moment steeg hij weer op de ranglijsten met als hoogtepunt het winnen van Wimbledon in 1996.

Wat leert de ervaring vaak: het aanbrengen van focus hoeft helemaal niet zozeer te betekenen dat je jezelf beperkt in mogelijkheden. Een focus op je talent en interesse zal leren, dat er binnen dat interesse-gebied nog vele variaties mogelijk zijn. Variaties die uiteindelijk zelfs sterk zullen lijken op de eerder genoemde ‘andere zaken’, die je eigenlijk niet wilde laten vallen.

Ed van ‘t Klooster
SoHuman [Inzicht in gedrag en communicatie]

Driving Your Change!

info@sohuman.nl

home